Ej under 18 år
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.

Olika snussorter & nikotinpåsar – bli guidad genom snusdjungeln

14. february 2024

Snusets historia går långt tillbaka i tiden och nämndes för första gången i Sverige redan på tidigt 1600-tal. Sedan dess har det hänt mycket och snuset har kommit en bra bit på väg med många olika snussorter på marknaden, där det går att hitta allt från lössnus och portionssnus till vitt snus och nikotinpåsar som är det senaste på snusmarknaden för stunden. Som du märker finns det en hel del olika typer och det kan vara knepigt att hålla koll på alla. Därför kommer vi i denna artikel berätta mer om de olika snustyperna som finns, både när det kommer till storlek och styrka. Följ med!

Olika snustyper

Lössnus, tuggtobak, nikotinpåsar eller portionssnus? Med eller utan tobak? Vad är det och hur används det? Listan på olika snussorter blir snabbt lång och här berättar vi mer om några av de vanligaste varianterna när det kommer just till snus.

Lössnus

Denna snustyp är den äldsta och ofta känd som den klassiska typen av snus som från första början även kallades för läppsnus eller munsnus. Med lössnus är det användaren själv som bestämmer eftersom det går att forma portionen till önskad storlek och form på egen hand. Själva snuset är ofta gjort av mald tobak som kommer i flera olika varianter och styrkor, från finkornigt till grovt.

Portionssnus

Portionssnuset kan vara den vanligaste snustypen i dagsläget där snuset redan är färdigpackat i små portioner i olika storlekar, smaker och styrkor. Att portionerna redan är färdigpackade gör det enklare att komma igång att börja snusa till skillnad från lössnuset där du själv behöver forma portionerna. Denna snustyp kommer i olika varianter som original och white portion som innehåller både tobak och nikotin.

Tuggtobak

Tuggtobak är också ett av de äldre sätten att använda snus på och är en snussort som ska tuggas för att smakerna ska släppas ut för att sedan snusas som vanligt. Denna variant innehåller både tobak och nikotin.

Vitt snus, tobaksfritt snus och nikotinpåsar

Den senaste snustypen på marknaden är nikotinpåsarna. De kommer i samma format som vanligt portionssnus men skiljer sig på flera olika sätt, både när det kommer till innehåll, smak och utförande.

Nikotinpåsarna innehåller inte tobak utan endast det aktiva ämnet nikotin och är kända för sitt helvita utförande. Detta gör att de även kallas för vitt snus eller ett tobaksfritt alternativ till vanligt snus. Det är även vanligt att nikotinpåsarna kommer i en mängd olika smaker, allt från mintiga smaker till mer fruktiga och söta alternativ. Här kan du också läsa mer om sötningsmedel i nikotinpåsar och varför det ofta används. 

Nikotinfritt snus & snus utan nikotin

Det nikotinfria snuset är precis som det låter ett alternativ till snus som varken innehåller tobak eller nikotin. Påsarna på det nikotinfria snuset är oftast vita och kommer i flera olika smaker.

Olika storlekar på snuset

Likt snus kommer i många olika sorter finns det även en hel del valmöjligheter när det kommer till storlekarna, vilket både snus och nikotinpåsar har gemensamt. Här finns det allt från små portioner som Mini till större alternativ som Large. Det finns egentligen inga för eller nackdelar med några av storlekarna mer än att hitta en variant som passar dig själv bäst och testa sig fram. Vi berättar mer om några av de vanligaste storlekarna!

Large

Large är den största, bredaste och vanligaste portionspåsen som även var den första på marknaden. Till en början kom snus endast i denna storlek innan nya storlekar började introduceras.

Slim

Portionspåsarna i Slim är lika långa som Large men är betydligt smalare vilket gör att den också blir mer diskret när den placeras under läppen.

Super slim

Precis som namnet avslöjar är Super slim en ännu smalare variant än Slim vilket gör att den knappt är synbar när påsen placeras under läppen. För en ännu mer diskret upplevelse!

Mini

Mini är den minsta portionspåsen på marknaden just nu som både är smalare och kortare än resterande storlekar. Portionspåsar i denna storlek brukar även komma i en något mindre dosa.

Olika styrkor

Både snus och nikotinpåsar kommer i olika styrkor och här handlar det först och främst om hur hög nikotinhalt de har, men det finns även andra faktorer som kan spela in när det gäller hur starkt produkten upplevs, som smak, pH-värde och fukthalt.

Genom att titta på dosorna är det enkelt att se vilken styrka de har, ju fler prickar en dosa har desto starkare är snuset eller nikotinpåsarna. Det är även vanligt att olika märken skriver ut styrkan på dosorna i form av text, såsom exempelvis Strong eller Intense för en starkare upplevelse.

Styrkor på VELO

Att välja rätt styrka på nikotinpåsarna är viktigt för alla som börjar använda dem.Våra nikotinpåsar kommer i olika styrkor från Mellow till Max så att du kan hitta en styrka som passar dig bäst, oavsett om du är van användare av nikotinpåsar eller precis ska börja. Har du inte använt nikotinpåsar förut är det bra att starta med en variant med låg nikotinhalt medan du som är en van användare sedan tidigare kan gå efter en starkare styrka på en gång.

Snus och nikotinpåsar med smak

Syrlig citron, het jalapeño, fruktig melon eller kryddiga smaker av ingefära? Snus och nikotinpåsar har länge smaksatts med toner inspirerat av frukt eller kryddor. De flesta smakerna går att hitta oavsett om du vill ha något sött, mintigt eller starkt. Här kan smakerna variera beroende på om snuset är fritt från tobak eller inte då vissa smaker lämpar sig bättre än andra.

Smaker på VELO

Hos oss på VELO hittar du nikotinpåsar i en mängd olika smaker och nikotinstyrkor som passar olika preferenser. Är du ny till vitt snus eller föredrar en svagare nikotinstyrka kan  Easy Mint Mini med mild mintsmak eller Tropic Breeze med tropiska frukter vara något för dig. För den mer erfarne användaren finns Ice Cool Strong med en distinkt smak av mint medan Royal Purple Slim med röd druva erbjuder en sötare smak i starkare nikotinstyrka. Vi har nikotinpåsar som passar alla smaker!

För dig som vill veta mer kan du spana in våra blogginlägg om hur du bäst förvarar nikotinpåsar, hur du använder nikotinpåsar eller ta del av våra tips för en tryggare användning


Läs mer av vårt sortiment

age verification symbol eighteen plus

För att använda den här webbplatsen måste du vara 18 år eller äldre

Vänligen verifiera din ålder innan du går in på webbplatsen*

Ej för personer under 18 år.

Var alltid den första att veta

Få MoOr-uppdateringar direkt till din inkorg.

Vilken produkt är du intresserad av?

Ej under 18 år