Ej under 18 år
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.
Sök

Letar du efter en specifik produkt?

Start your search here.

Snusdosans Historia, Design & Utveckling - Från Adeln Till Allmogen

1. october 2024

Snusdosan har inte bara varit en central del av den svenska tobakskulturen utan har också blivit ett vardagligt föremål så välkänt att dess storlek ofta används för att ange skala i bilder. Från dess begynnelse till modern tid har snusdosan förändrats både form- och funktionsmässigt. I detta blogginlägg utforskar vi snusdosans utveckling, från de första varianterna i ben till dagens moderna snusdosor i återvinningsbar plast.

Snusets historia i Sverige

Snuset introducerades i Sverige under det tidiga 1600-talet, men det var först på 1700-talet som snusdosan blev en statussymbol bland aristokratin. Under denna tid tillverkades dosorna ofta av dyrbara material som guld och silver och kunde vara rikt utsmyckade med gravyrer och ädelstenar.

Kung Fredrik I utfärdade år 1724 ett dekret där han uppmanade till tobaksodling över hela landet, med målet att göra Sverige självförsörjande på tobak och undvika import av denna dåtida lyxvara. Tobaksodlingarna började nu ta fart i Sverige och 1764 var odlingen av tobak Sveriges tredje största industri. Den storskaliga odlingen kom att fortlöpa under 1800-talet, parallellt med att tillverkningen av snus blev alltmer standardiserad, vilket gjorde snuset mer tillgängligt för allmänheten och ökade dess popularitet. Den inhemska tobaksodlingen avtog nästan helt vid mitten av 1900-talet, och den sista kommersiellt odlade tobaken i Sverige skördades 1964 i Åhus, Skåne.

Snusdosans utveckling och industrialisering

Under 1800-talet förändrades dosorna ytterligare och tillverkades nu i olika material såsom metall, horn och ben, och tonvikten började skifta från dosornas estetik till deras funktion.

På 1900-talet förändrades snusförpackningarna återigen. Dosorna blev mer enhetliga och tillverkades främst i plast och metall. Dessa moderna snusdosor designades för att vara både hållbara och praktiska, med olika typer av lock, såsom skruvlock och flip-lock, för att bättre bevara snusets fuktighet.

Portionssnuset

År 1973 introducerades portionssnus i Sverige. Detta innebar att snuset började förpackas i små påsar, vilket gjorde det mer hygieniskt och praktiskt att använda jämfört med löst snus. Portionssnuset ökade användarvänligheten och bidrog till att snus blev ännu mer populärt.

Skruvlocken och övergången till återvinningsbara material

Innovativa förslutningsmekanismer har varit centrala för snusdosans utveckling. Introduktionen av skruvlock under mitten av 1900-talet revolutionerade förvaringen av snus genom att förbättra dess hållbarhet och färskhet. Samtidigt skedde stora framsteg inom materialteknologi. Övergången från naturliga material till plast bidrog till att minska kostnaderna och snabba upp produktionen.

Snusdosans utveckling speglar bredare samhälleliga förändringar, inklusive synen på tobaksbruk och folkhälsa. Under 2000-talet har snusdosor anpassats till en växande medvetenhet om hälsa och miljö. Detta har också lett till en ökad användning av återvinningsbart material.

I vårt blogginlägg “återvinn och panta snusdosan” kan du läsa mer om hur du bäst går tillväga när det blivit dags att göra sig av med din tomma snusdosa.


Läs mer av vårt sortiment

age verification symbol eighteen plus

För att använda den här webbplatsen måste du vara 18 år eller äldre

Vänligen verifiera din ålder innan du går in på webbplatsen*

Ej för personer under 18 år.

Var alltid den första att veta

Få MoOr-uppdateringar direkt till din inkorg.

Vilken produkt är du intresserad av?

*Vi sparar inte någon personlig information relaterad till BankID.

Ej under 18 år