Ej under 18 år
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.
Sök

Letar du efter en specifik produkt?

Start your search here.

Är vitt snus farligt? Det här är bra att veta för en tryggare användning

31. october 2023

Nikotinpåsar från MoOr som VELO och LYFT finns i ett brett sortiment. Hur man använder dessa påsar är individuellt och handlar om personlig preferens. Samtidigt finns det några saker som kan vara bra att tänka på vid användning för att undvika obehag och faror. Vad gör man när det börjar rinna från en påse som ligger under läppen? Är det farligt att svälja snus? Är det farligt att somna med en nikotinpåse i munnen? Allt det reder vi ut i den här artikeln. 

 

Hur man använder nikotinpåsar på rätt sätt

Det finns vissa rekommendationer för hur du ska använda de nikotinhaltiga påsarna. Detta för att undvika felanvändning och obehag. Det inkluderar följande:

Innan du använder nikotinpåsar ska du se till att dosan inte har stått öppen under en längre tid. Produktens smak och textur kan förändras så vi rekommenderar därför att du inte använder nikotinpåsarna om det har gått mer än 7 dagar sedan dosan öppnades.

Tänk på att alltid tvätta händerna innan du lägger in en nikotinpåse under läppen eller tar ut en som redan har använts. Du förhindrar på så sätt att din mun kommer i kontakt med bakterier som kan finnas på händerna. För att minimera kontakten kan du ta hjälp av tungan för att sätta påsen på rätt plats.

Du hittar fler tips på hur du använder nikotinpåsar i vår guide.

 

Varför rinner det från nikotinpåsar vid användning?

Ingredienserna i nikotinpåsar gör att de är torra. När munnen producerar saliv och påsen ligger under läppen möts den torra påsen och saliven. Det resulterar i att påsen blir fuktig och skapar rinn som kan ta sig ner i gommen. Du kan märka det genom att smaken från påsen blir starkare. Precis som traditionellt tobakssnus rinner alltså nikotinpåsar när man använder dem och olika typer av nikotinpåsar rinner olika mycket. Det beror även på hur mycket saliv som just du producerar i munnen vilket gör upplevelsen av rinn från nikotinpåsar individuell.

 

Kan man svälja rinnet från nikotinpåsar?

Rinnet som bildas när du använder en nikotinpåse består av din saliv och ämnen från nikotinpåsen och beroende på var du befinner dig så kan du antingen spotta ut det direkt eller svälja det. Många väljer att svälja rinnet men det är viktigt att utgå från din personliga preferens. Tycker du att det känns ok att svälja? Tycker du att det är äckligt eller obehagligt? Välj det sätt som passar dig bäst.

Ju längre tid en påse ligger under läppen desto fuktigare blir den. Om du tycker att rinnet är obehagligt eller äckligt kan du minska tiden du har påsen inne, då hinner den inte bli lika fuktig och avger inte lika mycket rinn. Även storleken på påsen kan avgöra hur mycket rinn som den avger och det finns exempelvis nikotinpåsar i storlekarna slim, regular och mini.

När du sväljer rinnet kan du få i dig en viss del nikotin och överkonsumtion av nikotin kan påverka kroppen på olika sätt. Det är därför viktigt att anpassa sin konsumtion efter sin egen kropp för att undvika konsekvenser. Om du upplever att rinnet svider i halsen eller annat obehag bör du sluta använda den sorten.

 

Vad händer om man råkar svälja tobaksfritt snus?

Om rinnet från en nikotinpåse går att svälja, hur ligger det då till med att svälja en hel påse? Är tobaksfritt snus farligt att svälja? Svaret är att du alltid bör undvika att tugga på eller svälja påsarna.

Syftet med nikotinpåsar är att de ska läggas under läppen och ligga kvar där en liten stund. De är inte ämnade för att ätas, sugas på eller sväljas. Om du av misstag sväljer en påse kan det orsaka magont och obehagskänslor. Om du råkar svälja nikotinpåsar bör du kontakta Giftinformationscentralen eller en läkare. Ha förpackningen eller etiketten på dosan till hands om du måste söka läkarvård.

Har du för vana att ha en påse under läppen medan du äter eller dricker? Då är det bra att vara uppmärksam så att du inte råkar svälja påsen eller att den fastnar i halsen. Vi rekommenderar att inte äta, dricka eller röka när du använder produkten.

 

Är det farligt att somna med en nikotinpåse under läppen?

När, var och hur man väljer att använda nikotinpåsar skiljer sig alltså från person till person. Eftersom de inte avger någon stark doft eller rök och är diskreta i sin utformning kan de användas i olika sammanhang, både inomhus och utomhus.

Ett tillfälle när vi rekommenderar att du inte använder nikotinpåsar är när du sover. Påsen blir fuktig när du har den i munnen och risken finns att den glider ner i halsen. Det kan vara farligt och därför bör du undvika att somna med nikotinpåsen under läppen.

Skulle du glömma att plocka ut påsen finns det en annan aspekt som är bra att ha i åtanke. Eftersom munnen fortsätter producera saliv när du sover kan rinnet som bildas droppa ut från mungipan. Påsens vita utseende göra att rinnet är relativt färglöst men det kan ändå orsaka fläckar på kläder och sovplatsen och därför vara bra att vara medveten om.

Nu när du har fått tips på vad som är bra att tänka på vid användning av nikotinpåsar kan du läsa mer om tobaksfritt snus på vår blogg.


Läs mer av vårt sortiment

age verification symbol eighteen plus

För att använda den här webbplatsen måste du vara 18 år eller äldre

Vänligen verifiera din ålder innan du går in på webbplatsen*

Ej för personer under 18 år.

Var alltid den första att veta

Få MoOr-uppdateringar direkt till din inkorg.

Vilken produkt är du intresserad av?

*Vi sparar inte någon personlig information relaterad till BankID.

Ej under 18 år