Ej under 18 år
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.

Vitt snus – åldersgräns och regleringar

31. october 2023

I dagens samhälle är hälsan och välbefinnandet av högsta prioritet. Kunskap om de negativa effekterna av nikotin har lett till att regeringar och hälsoorganisationer världen över har vidtagit åtgärder för att skydda människor, särskilt ungdomar, från skadliga tobaksprodukter. I detta blogginlägg ska vi undersöka vilka regler och lagar som gäller för åldersgränser för vitt snus, vad de syftar till att reglera och varför dessa bestämmelser är så viktiga.

 

Är det lagligt att sälja tobaksfritt snus till personer under 18 år?

Nej, det är inte lagligt. Traditionella tobaksprodukter har sedan 1997 haft 18 års åldersgräns men eftersom nikotinpåsar inte innehåller tobak faller de ej in under tobakslagen. Nikotinpåsar har länge varit oreglerade.

 

Lag om tobaksfritt snus

Det tar tid att skapa nya lagar och efter år av diskussioner är den 1 augusti, 2022, en dag som har skrivits in i branschens historia. Då infördes nämligen en ny lag gällande tobaksfritt snus. Den här lagen innebär olika saker, bland annat en viktig punkt när det kommer till försäljningen av tobaksfria nikotinprodukter och har som huvudsakligt syfte att begränsa de hälsorisker som är förknippade med användningen av dessa, särskilt hos unga människor.

Utöver åldersgräns anger lagen även bestämmelser om produktanmälan, produktkrav, försäljning och marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter. Enligt Regeringen är syftet med lagen ”att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förenade med bruk av tobaksfria nikotinprodukter.” Delar av regleringen kommer att börja gälla stegvis och det innebär att den i sin helhet kommer vara genomförd 1 februari 2024.

En av de mest betydelsefulla förändringarna som skedde med lagen var införandet av en åldersgräns på 18 år för köp av tobaksfritt snus. Tidigare fanns det en branschöverenskommelse som enade försäljarna om att ha en 18-årsgräns för köp men numera är det alltså inskrivet i lagen.

 

Tobaksfritt snus och hälsorisker

Det främsta syftet med åldersgränsen för tobaksfritt snus är att skydda barn och ungdomar från att använda dessa produkter. Ungdomar som tidigt exponeras för nikotin och brukar ämnet i unga år riskerar negativa effekter på hälsan och en ökad risk för att utveckla ett livslångt beroende. Unga människor är särskilt känsliga för de skadliga effekterna av nikotin eftersom deras hjärnor och kroppar fortfarande är under utveckling.

Forskning visar att bruk av tobaksfritt snus kan vara farligt och leda till hälsoproblem oavsett hur gammal man är. Genom att införa åldersgränser försöker man minska risken för att framför allt unga människor ska fastna i ett beroende och drabbas av dessa hälsoproblem.

Förutom att skydda ungdomar från hälsorisker bidrar åldersgränsen även till att minska den sociala acceptansen av nikotinprodukter. Genom att sätta en tydlig åldersgräns skickar samhället en signal om att tobaksprodukter inte är lämpliga eller acceptabla för ungdomar och gör det svårare för dem att experimentera med produkterna. Detta kan hjälpa till att skapa en kultur där bruk av tobaksfritt snus anses vara mindre attraktivt och där färre personer börjar använda dessa produkter.

 

Ålderskontroller vid köp av tobaksfritt snus

För att säkerställa att lagen efterlevs och att ingen säljer tobaksfritt snus till personer under 18 år utförs kontroller av försäljningen. Legitimation och BankID online används som åldersverifiering för att säkerställa att köparen är över 18 år. Hos Folkhälsomyndigheten beskrivs det hur ansvaret för ålderskontroller ligger hos den näringsidkare som säljer produkten för att undvika att minderåriga får tillgång till dessa tobaksfria produkter. Det är även förbjudet att sälja eller på annat sätt lämna ut tobaksfria nikotinprodukter när langning till en minderårig person misstänks.

Förutom åldersgränsen finns det ytterligare regler och bestämmelser som påverkar försäljning och marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter. Enligt den nya lagen är det olagligt att rikta marknadsföring till personer under 25 år, vilket liknar lagen för marknadsföring av alkoholhaltiga drycker. Det krävs också att en tydlig hälsovarning återges vid marknadsföring av nikotin.

 

Fler lagar och regleringar kring tobaksfritt snus

När tobaksfria nikotinpåsar som produkt gjorde entré på marknaden infördes även en lag om nikotinskatt. Nikotinpåsar omfattas alltså inte av tobaksskatten utan punktbeskattas istället utifrån en nikotinskatt. Här kan du läsa mer om nikotinskatten och vad den innebär. Är du nyfiken på vad som gäller när du ska ut och resa? Då kan du läsa mer om vad som gäller för att ta med sig tobaksfritt snus utomlands här

 

MoOrs ansvar

I MoOrs sortiment hittar du ett omfattande urval av tobaksfritt snus från några av marknadens ledande varumärken som VELO, LYFT och Lundgrens. Vi erbjuder dessa produkter i en rad olika smaker och nikotinstyrkor för att möta varje individuell preferens.

Enligt lag måste samtliga kunder vara 18 år för att kunna beställa våra produkter. Vi sätter stort värde på att säkerställa att ingen minderårig får tillgång till tobaksfria nikotinprodukter. Därför har vi bland annat implementerat åtgärder för åldersverifiering genom användning av BankID till våra nyhetsbrev.

Vår prioritet är att följa lagen och att skydda ungdomars hälsa. Genom att vidta dessa säkerhetsåtgärder jobbar vi för att undvika att unga får tillgång till tobaksfritt snus. Vi strävar efter att skapa en trygg och ansvarsfull miljö för våra kunder och samtidigt bidra till att minska eventuella hälsorisker för unga människor.

Vi är fast beslutna att upprätthålla höga standarder och vara i full överensstämmelse med lagen. Genom att vara försiktiga och följa reglerna kan vi fortsätta erbjuda vårt sortiment av tobaksfritt snus till våra ansvarsfulla och vuxna kunder.


Läs mer av vårt sortiment

age verification symbol eighteen plus

För att använda den här webbplatsen måste du vara 18 år eller äldre

Vänligen verifiera din ålder innan du går in på webbplatsen*

Ej för personer under 18 år.

Var alltid den första att veta

Få MoOr-uppdateringar direkt till din inkorg.

Vilken produkt är du intresserad av?

*Vi sparar inte någon personlig information relaterad till BankID.

Ej under 18 år