Ej under 18 år
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.
Sök

Letar du efter en specifik produkt?

Start your search here.

Ta med tobaksfritt snus utomlands – vad ska du tänka på?

31. october 2023

Sommaren är här och för många innebär det att semestern är nära! Har du planer på att resa utomlands? Inom EU eller utanför EU? Har du gjort all nödvändig research om platsen du ska till? Skrivit en packlista? Om du konsumerar tobaksfritt snus har kanske frågan om hur många dosor du ska ta med dig dykt upp i huvudet. Går det att köpa en dosa när du är på plats? Det kan bli en viktig fråga att fundera på, framför allt eftersom olika länder har olika lagar för hur mycket tobaksfritt snus du får ta in i landet. Denna artikel hjälper till att reda ut några av de saker som kan vara bra att tänka på innan du tar med dig tobaksfritt snus utomlands.

 

Resa med tobaksfritt snus

Att resa utomlands med tobaksfritt snus kan vara väldigt enkelt. Det kan också medföra jobbiga konsekvenser om du inte är har läst på om vilka lagar och regler som gäller för produkten i det landet du reser till. Tobaksfritt snus är en relativt ny produkt och ibland kan det vara svårt att veta vad som gäller. Det är enkelt att tänka att det klassas på samma sätt som traditionellt snus men eftersom det inte innehåller tobak är det ofta andra lagar som styr. Ibland kan de vara mer komplexa om landet inte har hunnit ta tydlig ställning till frågan. För att vara på den säkra sidan rekommenderar vi att du i god tid innan avresa kontaktar den svenska ambassaden i landet du ska till och tar reda på exakt vad som gäller gällande införsel av tobaksfritt snus i det landet. Det gäller att hålla sig uppdaterad, dessa lagar kan ändras snabbt. Om du har med dig för stora mängder tobaksfritt snus till ett annat land finns det risk för belagtagning, böter och vill det sig riktigt illa kan du få problem med visum och andra viktiga handlingar. Oavsett vilken mängd du får ta med dig bör du även förbereda dig med att läsa på om hur man ska förvara nikotinpåsar så att de håller så länge som möjligt.

 

Flyga med tobaksfritt snus - är det okej att ha vitt snus i handbagaget?

Planerar du att ta med nikotinpåsar på flyget? Då kan du enkelt kontakta ditt flygbolag för att ta reda på vad det finns för regleringar kring vilken mängd tobaksfritt snus du får ta med dig per person. Till många länder är det okej att ha med sig påsar för eget bruk. Hur mycket det är kan tullen bedöma på plats på flygplatsen. Vi rekommenderar därför att aldrig ta med dig mer än vad som räknas som ”normal” användning. På frågan om du får ha nikotinpåsar i handbagaget så är svaret ja, så länge landet du är på väg till godkänner det så är det okej. Det kan vara en bra idé att ha med sig en dosa i handbagaget och att inte lägga allt tobaksfritt snus i resväskan som du checkar in om väskan skulle vara försenad när du kommer fram.

 

Resa med tobaksfritt snus inom EU

När du reser inom EU är det bra att veta att samma regler gäller i de allra flesta länder. Att ta med sig nikotinpåsar för eget bruk är okej men för att inte råka ut för några onödiga missöden rekommenderar vi att du ändå kollar upp detta innan avfärd. Det du kan vara säker på är att så länge mängden nikotinpåsar du tar med dig är inom gränsen för privat bruk, tillkommer det inte några tullavgifter eller skatter när du reser inom EU.

Om du inte ska resa så långt utan har siktet på vårt grannland Finland är det även då klokt att läsa på om deras regler kring att ta med sig tobaksfritt snus. Finland gjorde i april 2023 ändringar i sina regler och du kan läsa mer om det på den finska tullens hemsida.

 

Resa med tobaksfritt snus till länder utanför EU

När du reser utanför EU gäller det att vara extra uppmärksam på vilka lagar och regler som gäller. Det kan vara stor skillnad mot vad som gäller hemma i Sverige. Vi rekommenderar att kontakta ambassaden i det land du ska resa till för att få aktuell information. Eftersom nikotinpåsar är en relativt ny produkt på marknaden kan regleringar ändras och tillkomma snabbt vilket ställer krav på att man har uppdaterad information.

 

Ta med tobaksfritt snus till Australien och USA

Ska du resa till Australien? Då är det bra att läsa på om deras regler gällande hur mycket tobaksfritt snus du får ta med dig. Hos Australian Border Force får du aktuell information om detta.

Om du planerar att resa till USA kan du läsa mer om deras regler på amerikanska ambassaden i Sveriges hemsida. Du kan även gå in på U.S Customs and Border Protection och få mer viktig information innan din resa.

 

Ta med tobaksfritt snus till Sverige

Det gäller att ha koll på regler om införsel av tobaksfritt snus både när du reser från Sverige och även till Sverige. Beroende på om du reser till Sverige från ett EU-land eller ett land utanför EU kan regler skilja sig åt. Det är därför extra viktigt att kolla detta innan du ger dig ut på resa.

När det gäller tobaksfritt snus får du ta med dig det för privat bruk från ett annat EU- utan att betala några avgifter. Det finns dock regler för att du ska få ta med dig snuset till Sverige. Vi rekommenderar att du besöker Tullverkets hemsida för att få uppdaterad och aktuell information kring exakta regler som gäller just nu.

 

Viktigt att läsa på innan resan!

Som summering av artikeln är det viktigt att hålla sig informerad om lagar och regler för det land du reser till. Tobaksfritt snus är en relativt ny produkt vilket ibland kan innebära att vissa regler är otydliga och de kan även ändras snabbt. För att få tydlig och gällande information kan du kontakta ambassaden och i vissa fall även flygplatsen du reser till. För att undvika tråkiga händelser som böter, beslagtagning och andra tråkigheter rekommenderar vi att läsa på innan om vad det är som gäller för det landet du ska till.

För dig som vill veta mer hittar du mer generell information om tobaksfritt snus här. Här kan du även läsa mer om åldersgräns och andra regleringar gällande vitt snus


Läs mer av vårt sortiment

age verification symbol eighteen plus

För att använda den här webbplatsen måste du vara 18 år eller äldre

Vänligen verifiera din ålder innan du går in på webbplatsen*

Ej för personer under 18 år.

Var alltid den första att veta

Få MoOr-uppdateringar direkt till din inkorg.

Vilken produkt är du intresserad av?

*Vi sparar inte någon personlig information relaterad till BankID.

Ej under 18 år