Ej under 18 år
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.
Sök

Letar du efter en specifik produkt?

Start your search here.

Nikotinskatt - så påverkas nikotinpåsar

31. october 2023

Nikotinpåsar är en produkt som under de senaste åren har tagit allt större plats på marknaden. De är diskreta att använda och det finns många olika smak- och styrkealternativ. I Sverige är nikotinpåsar populära och tillgängligheten är god. Likt andra nikotinprodukter är det 18-års åldersgräns för att köpa och använda påsarna. Om du uppfyller lagkraven kan du vanligtvis hitta nikotinpåsar till försäljning i livsmedelsbutiker, i kiosker och även köpa dosor online. Vissa hemsidor erbjuder även möjlighet att prenumerera på nikotinpåsar. För att använda sig av en sådan tjänst är det förstås fördelaktigt att du vet vilken eller vilka sorter som du gillar. Vidare i artikeln kommer vi beskriva likheter och skillnaden mellan nikotinpåsar, märken och även ge exempel på smaker som finns tillgängliga på marknaden. Vi guidar dig till att hitta de bästa nikotinpåsarna för dina preferenser och behov.

 

Vad är nikotinpåsar?

Nikotinpåsar är tobaksfria produkter som innehåller det starkt beroendeframkallande ämnet nikotin. Produkterna är till för oral konsumtion och placeras under läppen. Påsens innehåll är från början torrt och när de möter fuktig saliv i munnen utsöndras smaker och det bildas rinn från påsen. Själva påsen består vanligtvis av en mix av växtfibrer, vatten, smakämnen, sötningsmedel och nikotin. Ingredienserna är de som ger påsarna den vita färgen och de förpackas i påsar i olika storlekar och former. 

 

Nikotinskatt i Sverige: vad är det och varför införs det?

Under flera år har det funnits lagar om tobaksprodukter som till exempel tobaksskatten. När den tobaksfria produkten nikotinpåsar gjorde entré på marknaden infördes även en lag om nikotinskatt. Nikotinpåsar omfattas alltså inte av tobaksskatten utan punktbeskattas istället utifrån en nikotinskatt. Skattesatsen för nikotinprodukter är lägre än för produkter innehållande tobak. Det har sedan dess diskuterats om tobak ska ha högre skattesatser än nikotinprodukter eller inte för att kunna dra in tillräckligt mycket pengar för att täcka samhällskostnader orsakade av nikotinkonsumtion. I takt med att nikotinpåsar har ökat i popularitet infördes den 1 augusti 2022 särskilda regler för marknadsföring av tobaksfria nikotinprodukter. Detta infördes eftersom man ville ha en stramare reglering av produkterna för att minska risken för hälsoskador hos människor.

Hur påverkar nikotinskatten konsumenter och marknaden?

Den 1 januari 2023 infördes ytterligare lagkrav för nikotinpåsar. De anses numera vara snusliknande produkter och jämställs med livsmedel och omfattas därför av livsmedelslagen. Man reglerade även produkternas märkningar, så som hälsovarningar och innehållsdeklarationer. De måste numera följa Folkhälsomyndighetens bestämmelser kring detta. Anledningen till de åtstramade lagarna är att man anser att nikotinpåsar kan ha skadlig effekt på hälsan. Folkhälsomyndigheten skriver själva att ”syftet med regleringen är att begränsa de hälsorisker och olägenheter som är förenade med bruk av tobaksfria nikotinprodukter.” Hos Folkhälsomyndigheten kan du läsa mer djupgående om produktkrav och märkning av tobaksfria nikotinprodukter.

Nikotinpåsar har stadigt ökat i popularitet de senaste åren. I och med att man har infört fler lagar och regleringar samt höjt nikotinskatten kommer konsumenter att märka av detta genom höjda priser på dosor.  Till och med den 31 december 2023 är skattesatserna på nikotinpåsar 200kr/kg. Bra att veta är att nikotinskatten ska vara inräknat i det pris du betalar till försäljaren när du köper nikotinpåsar genom distansförsäljning.

 

Framtiden för nikotinskatt och nikotinpåsar

Höjningen av nikotinskatten i Sverige i januari 2023 var början på en flerstegsraket. Redan 1 januari 2024 kommer nästa höjning av skatten, då med 1%. Det kommer även att införas fler krav på produktanmälan för tillverkare och importörer. Hos Skatteverket kan du läsa mer djupgående om dessa ändringar.

 

Diskussionerna kring tobaksprodukter, tobaksfria nikotinprodukter och rökning fortsätter. Vilka produkter som är mest skadliga för människor och om man bör beskatta dem på olika sätt är några av de saker som diskuteras. Du kan få mer information om vad som gäller exakt för nikotinpåsar och nikotinskatt hos Skatteverket och här hittar du mer information om åldersgräns och andra regleringar för tobaksfritt snus. Du kan läsa fler artiklar om nikotinpåsar på vår blogg.


Läs mer av vårt sortiment

age verification symbol eighteen plus

För att använda den här webbplatsen måste du vara 18 år eller äldre

Vänligen verifiera din ålder innan du går in på webbplatsen*

Ej för personer under 18 år.

Var alltid den första att veta

Få MoOr-uppdateringar direkt till din inkorg.

Vilken produkt är du intresserad av?

*Vi sparar inte någon personlig information relaterad till BankID.

Ej under 18 år