Ej under 18 år
Denna produkt innehåller nikotin som är ett mycket beroendeframkallande ämne.
Sök

Letar du efter en specifik produkt?

Start your search here.

Återvinn och panta snusdosan!

23. october 2023

Vi är alla bekanta med begreppet återvinning när det gäller glasflaskor, plastförpackningar och pappersprodukter, men har du någonsin tänkt på möjligheten att även återvinna snusdosor? Det är faktiskt möjligt. Med den ökande användningen av nikotinpåsar och snus i Sverige finns det en utmaning med nedskräpning när dosorna inte hanteras på rätt sätt. Denna artikel tar upp ett aktuellt och viktigt ämne - hur man kan återvinna och panta snusdosor, och varför det är en insats som lönar sig. Vi kommer att utforska processen för återvinning och pantning av dosor och ge dig information om var du kan utföra detta samt vilka fördelar det ger.

 

Kan man panta snusdosor?

Du undrar kanske hur man går tillväga när man vill panta en snusdosa eller hur pantning av snusdosor faktiskt fungerar. Det är enkelt! Det finns olika metoder och en bekväm lösning är att använda en app som heter Bower för att panta dina snusdosor. Ja, tekniken har verkligen förenklat återvinningsprocessen. Genom Bower-appen kan du enkelt hitta pantstationer som accepterar dosor och få poäng när du gör din del för återvinningen. Poängen kan du sedan växla in mot olika saker i Bower-appen.

Är du inte sugen på att ladda ner en app för ändamålet? Inga problem, du kan helt enkelt lämna in dosorna på återvinningsstationer genom att sortera dem korrekt.

 

Hur kan jag återvinna en dosa?

Vilken typ av snusdosor kan återvinnas? I allmänhet är det framför allt de dosor som är tillverkade av hårdplast som kan återvinnas. Det är därför viktigt att kolla på förpackningens märkning för att försäkra sig om att den är återvinningsbar. MoOr har ISCC-certifierade dosor. Märken som producerar nikotinpåsar som LYFT, LYFT/LAB och Lundgrens, använder spilloljor från spårbara och certifierade leverantörer. I dosor från VELO används återvunnen plast från spårbara och certifierade leverantörer.

Tänk på följande när du ska återvinna din snusdosa för att på bästa möjliga sätt ta vara på materialet:

 

Töm och diska ur dosan

Ta isär dosans olika delar

Källsortera dosans olika delar i rätt kärl

 

Vissa producenter tillverkar dosor i papp. Då kan du enkelt återvinna dosan i återvinningskärl för kartong. Det finns även de som tillverkar återanvändningsbara dosor så att du kan använda dem flera gånger. Ett exempel på det är VELO Reuse & Refill där de tog fram stilrena dosor i metall för att uppmuntra användare av nikotinpåsar att fylla på dem istället för att köpa nya dosor. Initiativet ska även inspirera andra producenter att göra liknande saker.

 

Varför ska man återvinna och panta snusdosan?

Så varför ska vi överhuvudtaget återvinna och panta snusdosor? Jo, när snusdosorna samlas in, sorteras de och skickas vidare till återvinningsanläggningar där de genomgår en process för återvinning. De plastmaterial som kan återvinnas används sedan för att tillverka nya produkter.

Det pågår olika initiativ för att göra pantningen och återvinningen av snusdosor mer lättillgänglig. Ju enklare det är, desto fler människor kommer förmodligen att delta. Ett exempel är VELO:s "Trashpresso" projekt som under 2022 gjorde det möjligt att lämna in gamla dosor och få nya produkter tillverkade av plasten från dessa. Genom innovation och kreativitet arbetar vi för att öka medvetenheten om möjligheterna att återvinna dosorna.

 

Var kan man panta snusdosan eller återvinna den?

Så var kan man då panta sina snusdosor i Sverige? Det finns många pantstationer och återvinningskärl utspridda på olika platser, som stormarknader, bensinstationer eller återvinningscentraler. Vissa livsmedelsbutiker och återvinningsstationer har speciella insamlingsbehållare för snusdosor. Genom att kolla med din lokala återvinningscentral kan du få information om var du kan återvinna dina snusdosor på bästa sätt.

Så, nästa gång du använder nikotinpåsar eller snus, tänk på att istället för att slänga dosan, återvinn eller panta den och hjälpa till att minska nedskräpningen. Läs mer om olika snussorter och nikotinpåsar på vår blogg och lär dig mer spännande saker om produkterna. Här kan du även läsa mer om hur du ska förvara dina nikotinpåsar.


Läs mer av vårt sortiment

age verification symbol eighteen plus

För att använda den här webbplatsen måste du vara 18 år eller äldre

Vänligen verifiera din ålder innan du går in på webbplatsen*

Ej för personer under 18 år.

Var alltid den första att veta

Få MoOr-uppdateringar direkt till din inkorg.

Vilken produkt är du intresserad av?

*Vi sparar inte någon personlig information relaterad till BankID.

Ej under 18 år